Hogyan működik a fogászati fúrógép?

A gyors fordulatszámú (magas hangot adó) fúrógép neve turbina.
Működési elve: nagy nyomású sűrített levegővel meghajtott rotor magas fordulatszámon (3-500 ezer /perc) forgatja a fúrófejet, mely leggyakrabban ipari gyémántból készül. Igen gyors és hatékony eszköz a fogorvos kezében, de nem árt tudni, hogy ilyen fúróteljesítménynél nem szabad mozgatni a fejet!

Hogyan működik a fotopolimerizációs lámpa?

A tömések egyre terjedő típusánál -a készítésekor- egy különleges lámpa kerül elő.
Ez a lámpa egy nagy fényerejű, 440 nanométer hullámhosszúságú kék fényt bocsájt ki. A lámpában keletkező fénynyalábot száloptika segítségével irányítjuk a fogra.
A tömőanyag erre a hullámhosszra aktiválódó adalékot tartalmaz, ami -a ráirányított fény hatására- megindítja a tömés keményedését.
Ezt a fény hatására lejátszódó kémiai folyamatot (szilárdulást) nevezzük fotopolimerizációnak.
A rendelőben alkalmazott fogfehérítésnél szintén ilyen, nagy teljesítményű fényforrást alkalmazunk.

Hogyan működik a sebészi elektomos kés?

A sebészi elektromos kés nagyfrekvenciás elektromos árammal működő készülék, mellyel érzéstelenítésben fájdalmatlan, vértelen kisebb lágyrészműtéteket (íny, nyálkahártya) végzünk.

Sokszor előfordul, hogy a két fog között kezdődő szuvasodás, vagy régi tömés miatt az íny burjánzik, gyulladt, vérzik. Ezekben az esetekben -ha nem akarunk napokat várni az íny gyógyulására- sebészi elektomos késsel végzett ínyplasztikára van szükség, mivel tartós tömést csak vér- és nedvességmentes körülmények között tudunk készíteni.

A vértelen beavatkozást úgy érjük el, hogy a veszélytelen nagyfrekvenciájú áram segítségével a kezelés helyén eltávolítjuk a burjánzó ínyszövetet, záródnak az apró hajszálerek, ideális körülményeket teremtve a gyógyulásra, vérzésmentes ínyszélt a tömések elkészítéséhez.

Hogyan működik a grafikus fogkép nyilvántartás?

A grafikus fogkép nyilvántartás a számítógépben rögzített fog és szájállapotot, az elvégzett és szükséges kezeléseket áttekinthető rajzzal teszi szemléletessé a számítógép képernyőjén.
Az első vizsgálatkor díjmentesen elkészült grafikus fogképet a kezelések alkalmával folyamatosan aktualizáljuk.