A fogszuvasodás kialakulása
A fogszuvasodás bakteriális bomlás eredménye, melynek lényege a tejsavas erjedés.
A fogon megtapadt lepedékben a szájban megtalálható baktériumok elszaporodnak, és a lepedékben található anyagokat táptalajként felhasználva savat képeznek.
Ez a sav hosszú távon képes a legkeményebb fogszövetet, a fogzománcot is átlyukasztani, ezután pedig akadálytalanul pusztíthatja a puhább belső fogállományt (dentin), ami már közvetlen kapcsolatban van a fogbéllel, ahol a fog ideg és érképletei futnak.
Hol alakul ki leggyakrabban szuvasodás?
Fogszuvasodás leghamarabb azokon a helyeken alakul ki, mely felületek tisztítása nehezített, ezért a lepedék tartósan a fogon maradhat.
Tipikus helyek:
a rágófelszíni barázdák mélye, a fogközök, valamint a fognyak az ínyszélnél.
Ezeken a helyeken a fogaknak nincs öntisztulásuk és tisztítani is nehezebb a fogakat.
Megelőzhető-e a szuvasodás kialakulása?
Igen.
A gondos szájhigiénével és helyes táplálkozási szokások betartásával nagymértékben csökkenthető a fogszuvasodás gyakorisága.
Diagnosztika
A rendszeres fogorvosi ellenőrzések során az esetek nagy részében korán kimutatható a fogszuvasodás egyrészt fizikális és optikai módszerekkel, másrészt röntgendiagnosztikával.