Miért érdemes időben kicseréltetni a töméseket?

A tömések többsége az évek múltával öregszik.
Ez azzal jár, hogy a tömés és az üreg fala elválik egymástól, az így keletkezett résen bekerülő pici ételmaradékok és baktériumok elindítják a tömés alatt a szuvasodást.
Ha időben kicseréljük (amikor a régi tömés még nincs alászuvasodva) a tudottan régi (átlag 7 éves) tömést, akkor a fogállomány fogyása nélkül készíthetünk újat.
A régi tömés eltávolításakor a fúróval csak a tömés anyagát forgácsoljuk és nem csökken a saját fogállomány.
Így elvben bármennyi tömést készíthetünk egy fogba, “az nem fogy el”, a szuvasodás nem közelíti meg a fogbélüreget, és nem veszélyezteti a fogat.

Miért érdemes pótoltatni a hiányzó fogakat?

Egyrészt az ápolt megjelenéshez hozzátartozik, hogy ne legyen hiányzó fogunk, másrészt számos egyéb problémát okozhat a foghiány.
Ezek közül az első a rágóképesség csökkenése, aminek következménye lehet a gyomor és emésztőszervi bántalmak sokasága, ugyanis a táplálék aprítatlan formában megterheli az emésztőtraktust.
A hiányzó fog problémákat okoz a többi fog számára is: túlterheli a többi fogat, a helyére benőhet a szemben lévő fog, amit ezáltal szintén veszélybe sodor, a hiányt határoló fogak bedőlhetnek a hiány helyére, ami a bedőlt fogat veszélyezteti.