Hogyan készül a porcelánkorona?

A köznapi szóhasználatban porcelánkorona speciális összetétele miatt valójában inkább kerámiát jelent.

Készítése a fogorvosi rendelőben a fog előkészítésével kezdődik, majd a fogról vett lenyomat alapján a fogtechnikus a laboratóriumban elkészített mintára készíti el a koronát, vagy hidat. A kerámialeplezés előtt legtöbbször egy vékony (0,4 mm) fémalap készül, melyre 1100 °C-on rétegenként égetik rá a leplezést. Érdemes belegondolni, hogy ennek a fémalapnak alakváltozás nélkül kell elviselnie a többszöri magas hőfokra hevítést.

Az első kerámiaréteg takarja el a fém színét, a következő adja az alapszínt, utána a zománc rétege, majd a fényes végső réteg. Az első fogaknál egyedül a kerámiával tudjuk elérni a fogak élének enyhe áttetszőségét (transzparencia), ami a saját fogak egyik jellegzetessége. Ez a rétegezési eljárás továbbá lehetővé teszi, hogy a fogakat egyedileg, az egyéni adottságokat figyelembe véve készítsük el, ezzel lehetővé téve a saját fogakhoz hasonló természetes hatást.

A fémalap nélkül készülő koronát fémmentes kerámiakoronának nevezzük.

 

Hogyan készül a fényre kötő tömés?

A fogszuvasodás okozta üreg kitisztítása után a zománcot előkezeljük, azért, hogy a mikroérdesített felületre rátett speciális ragasztó minél nagyobb felületen tudja rögzíteni a tömést. Ezután a tömőanyagot szín és áttetszőség alapján rétegezzük a fogra. Ezeket a rétegeket egyenként megvilágítjuk a fotopolimerizációs lámpával, mely (440 nm hullámhosszúságú) fényének hatására a tömőanyagban lévő adalék (fotoiniciátor) véghez viszi a tömőanyag molekulái között a hosszanti és keresztkötéseket (fotopolimerizáció).
Ezzel a módszerrel képesek vagyunk a fog színét és formáját természethűen helyreállítani.