Általános tájékoztató, ami nem helyettesíti a személyre szabott konzultációt! Lásd jognyilatkozat.

Implantáció
Általános tájékoztató, ami nem helyettesíti a személyre szabott konzultációt! Lásd jognyilatkozat.

Fogászati implantáció és annak szerepe
A fogászati implantátumokat legkönnyebben úgy tudjuk elképzelni, mint egy művi foggyökeret, amelyet a fogorvos az állcsontba ültet be, hogy arra a csontosodás után hidat, koronát vagy műfogakat rögzíthessen. Azért tökéletes ez a megoldás, mert a fogászati implantátumot az elveszített fog, illetve fogak helyére lehet beültetni, ezáltal a gyógyulás és a fogpótlás elkészülte után, annak teljes funkcióját képes átvenni. Mivel az implantációs fogpótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, a hozzá nem értők észre sem veszik a különbséget. Tehát bátran állíthatjuk, hogy az implantációs fogpótlás ugyanúgy működik, mint annak előtte a saját fogak. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja a rágást és a beszédet, komfortérzést biztosít, hiszen előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.
Röntgenkép alsó-felső implantátumos fogsorról

Az implantációs fogpótlás előnyei
amennyiben csak egy vagy két fog hiányzik, nincs szükség arra, hogy az ép fogak lecsiszolásával készítsen hidat a fogorvos
a fogbeültetések több mint 98% -a sikeres
fogbeültetést a csontnövekedés lezárulását követően bármely életkorban lehet készíteni
abban az esetben, ha a rágófog hiányzik, a részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, azaz híd készíthető
fogatlanság esetén már kisszámú implantátum beültetésével is olyan fogpótlást készíthet a fogorvos, amely nem mozdul el beszéd vagy rágás közben, és nem kelt műfogsor érzetet
komfortérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását
elkerülhető a sokak számára öregséget jelentő, kivehető pótlás viselése
újra élvezni tudja az ételek ízét és a rágást örömét
Implantátumokra helyezhető fogpótlás
Az implantátumok anyaga
Az emberi szervezetbe természetesen, kizárólag szövetbatár anyagot helyezhetünk, amely semmiféle károsodást nem okoz, és nem lökődik ki. Az implantátumok – éppen ezért – titánból készülnek, amelyet befogad a szervezet.
Ki kaphat implantátumot?
Mivel az állcsont azon területének, ahova az implantátum kerül, teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lennie. Megfelelő a szájhigiéniája és elegendő mennyiségű csonttal rendelkezik az adott területen, amennyiben nem, úgy kívánt területen el tudjuk-e végezni a szükséges csontpótlást. Ezt szájsebészeink speciális CT felvétel alapján döntik el.

Amennyiben fogágy-betegsége van vagy szuvas fogak találhatóak a szájban, valamennyi problémát még a műtét előtt orvosolni kell.

Léteznek olyan betegségek kizárják az implantáció lehetőségét, ilyen például:
cukorbetegség
vérzékenységi zavarok
bizonyos gyógyszerek szedése
erős dohányzás
kezelés alatt álló, vagy kezelt csontritkulás
Az, hogy az implantáció, azaz a fogbeültetés elvégezhető-e, kizárólag a páciens alapos vizsgálata után dönthető el.
A fogbeültetés kockázata
Általában az implantációs, műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így esetleges szövődménye pontosan olyan lehet, mint bármelyik érzéstelenítésnek.
Megfelelő körültekintéssel az ilyen jellegű problémák természetesen kivédhetők.
Ritkább esetben a műtéti beavatkozás során előfordulhat a környező képletek sérülése (pl.: idegsérülés, arcüreg megnyitás), ám a gondos körültekintés és tervezés, valamint a kiváló műtéti technika esetén ennek kockázata szinte minimális.
Szerencsére az implantátum kilökődése, a legritkább esetben, maximum 2%-ban fordul csupán elő.
A rendszeres ellenőrzés valamint a jó szájhigiénia esetén ennek esélye elenyésző.
A fogbeültetés menete
A nyálkahártyametszést követően a nyálkahártya lebenyt csontról leválasztva a csontot szabaddá tesszük. Kiválasztjuk azon helyet, ahová az implantátumot be akarjuk helyezni. A hely kiválasztásakor figyelembe kell vegyünk a rendelkezésre álló csont mennyiségét, minőségét, formáját, a környező fogaktól való távolságot valamint a tervezett fogászati rehabilitációs tervet, azaz, hogy hova akarjuk tenni a fogakat pótló koronákat.

A kiválasztott helyet egy pici fúróval megjelöljük, majd a következő fúróval a rendelkezésre álló csont magasságát figyelembe véve, megfelelő mélységű lyukat fúrunk. Ez a mélység megfelel a kiválasztott, behelyezendő implantátum hosszának.

Ezt követően a lyukat tágító fúrókkal olyan átmérőre tágítjuk, amilyen vastagságú implantátumot szeretnénk behelyezni. Általában 2-3 csontfúró használatával szoktuk elérni.

A kifúrt lyukba csavarjuk bele az implantátumot, amelyet majdnem csontszintig (néha az alá is) helyezünk.

Ezután a nyálkahártya lebenyt a csontra visszafektetjük és a sebet csomós öltésekkel zárjuk.

Az első három napban enyhe fájdalom, duzzanat, esetleg véraláfutás is lehetséges. Ezek a szervezet természetes reakciói, amitől nem szabad megijedni. Általában már az implantáció előtt javasoljuk 1 dózisnyi antibiotikum bevételét, melyet a beavatkozás után is 5 napig javasolunk folytatni. Valamint a fájdalmak esetén fájdalomcsillapító szedését is javalljuk.

A műtét napján feltétlen ajánljuk a terület jegelését annak érdekében, hogy kisebb legyen a következő napokban a duzzanat.

A műtétet követően egy hét múlva szedjük ki a varratokat.
Fogbeültetés előtti és utáni teendők
fontos, hogy kezelőorvosát minden betegségéről és gyógyszerfogyasztásáról tájékoztassa
ne éhgyomorral érkezzen a műtétre, előtte a szokásos módon egyen, a szokásos gyógyszereit szedje be, kivéve (aspirin származékok)
a műtéti területet jegelni kell a duzzanat csökkentése érdekében
ameddig tart az érzéstelenítő hatása, addig ne egyen ne igyon

lehetőleg a műtét után egy napig ne igyon kávét és teát, ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon és ne egyen csípős, fűszeres ételeket
a műtétet követően, a műtét napján ne használjon szívószálat, ne köpjön és ne öblögessen intenzíven
a műtétet követő héten kerülje a tömény tej, kefir, joghurt és sör fogyasztását
Fontos, hogy fokozott figyelmet fordítson a szájhigiéniára. A műtét másnapjától, fogmosás után javasoljuk a Chlorhexidines öblögetést – utasítás szerint. Az orvos által javallott gyógyszereket vegye be. Szükség szerint szedjen fájdalomcsillapítót.
Tudnivalók az elkészült implantációs fogpótlásról
A legfontosabb, hogy fokozottan figyeljen szájhigiéniájára. Speciális eszközök használata elengedhetetlen, melyekről a fogorvosa illetve dentálhigiénikusaink adnak megfelelő felvilágosítást. Ilyen eszközök:
fogköztisztító kefe
super-floss
A fogorvos a fogpótlás átadásakor megmutatja és el is magyarázza a helyes fogmosási technikát és a fenti eszközök használatát.

Annak érdekében, hogy a pótlás minél hosszabb ideig működjön, 6-12 havonta ellenőrzésen célszerű megjelenni a fogorvosnál, aki ilyenkor ellenőrzi az implantátumokat.

Ilyenkor érdemes szakszerű fogtisztítást is végezni, amivel a fogorvos a szilárd lerakódásokat is eltávolítja.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere, nagymértékben függ Öntől. A fogorvos felelőssége leginkább a fogmű elkészítéséig terjed, az utána következő időszakban a megfelelő és alapos szájhigiénia és szájápolás elengedhetetlen.