Amikor egy fog funkciói (rágás, esztétikus) töméssel, betéttel már nem állíthatók helyre, korona készítése indokolt. Rendelőnkben ma már rutinszerűen készülnek élethű, természetes hatású koronák és hidak.
A korona a fog teljes felszínét beborító restauráció, mely megvédi a fogat a töréstől.
Nem színeződik el, tartós fogpótlás.
A szabályai szerint a koronák leggyakrabban a fogíny széléig érnek és a fogorvos által a fog anyagában körkörösen kialakított kis vállakon ülnek. Ezáltal a korona átmenet nélkül megy át a fogba, melynek eredményeképpen s a pótlás észrevétlen marad.
A korona anyagát tekintve leggyakrabban fémkerámia, ami azt jelenti, hogy egy vékony fém vázra porcelánt égetnek. Végeredményben csak a porcelán látszik. Nagyon tartós, de a fog természetes transzparenciáját nem mindig tudja visszaadni.
Hiányzó fogak pótlásának egyik módja a készítése, amikor a hiányt határoló fogakat pillérként használjuk fel. A hidak anyaga leggyakrabban fémkerámia, mivel leginkább ez képes ellenállni a hidakat érő erőhatásoknak, fizikai terheléseknek.
Kisebb fogpótlások esetén készíthetünk fémmentes hidakat is, például CAD-CAM technológiával készülő procera hidat, mely azonban költségesebb eljárás, mint a hagyományos.
A korszerű, kivehető fogpótlások az úgynevezett kombinált fogpótlások, amikor a kivehető rész valamilyen a fogsor alatt elrejtett apró finommechanikai rögzítővel kapcsolódik a megmaradt fogakra készült koronákhoz.
Az ilyen módon készült fogpótlás ugyanolyan stabil a szájban, mint egy híd. Nem lötyög, nem emelkedik el, csupán fogtisztításkor kell kivenni.
Pácienseink sokszor könnyelműen kezelik a foghiány-kérdést, amennyiben nem okoz feltűnő esztétikai problémát.
Mivel már is további rendellenességeket okozhat (pl. felborul a kontaktpont-rendszer, a hiányzó foggal szemben lévő fog kiemelkedhet, átalakulnak az erőhatások). Fontos hangsúlyoznunk, hogy minél később kerül rá sor, annál nehezebb a restauráció.