Az ózon egy régóta ismert erős oxidáló és fertőtlenítő szer, amely gyorsabban pusztítja el a baktériumokat és a gombákat, mint a klór. Ezentúl oxidálja azokat a vírusokat melyeket más kémiai anyagok nem pusztítottak el. Az ipar nagy méretekben használja ivóvíz-fertőtlenítésre valamint élelmiszer és gyógyszeripari alapanyagok fertőtlenítésére.

Az ózon térhódítása a fogászatban viszonylag újkeletű, pedig hatékony fertőtlenítő hatását a fogászat számos területén, különféle kórképekben lehet kihasználni. Az ózontherápia felhasználható afták, herpeszek, gombás megbetegedések, fogágy- és ínybetegségek kezelésére, foghúzás utáni sebek, valamint gyökércsatornák fertőtlenítésére. A protézis által feltört íny gyógyulása is elősegíthető ózon segítségével. Az ózonterápia fájdalommentes, gyors, biztos, és mellékhatásoktól mentes eljárás. Az ózon néhány másodperc alatt elpusztítja a kórokozókat, így általában nincs szükség antibiotikumok alkalmazására, valamint hosszantartó kezelésekre
A széles körű felhasználáshoz meg kellett oldani a gyorsan bomló anyag helyszíni előállítását. A mikroelektronika fejlődése tette lehetővé olyan kisméretű ózongenerátorok gyártását, amelyekkel bárhol ózon termelhető. Payr lipcsei sebész megállapítása szerint: „Amit az oxigén nem tud, azt megteszi az ózon”!
Az i. e. 8. században Homérosz arról írt, hogy villámlás és mennydörgés kíséretében a levegő kénnel telt meg. Talán ez volt az ózon első említése. Maga az elnevezés a görög „ozein” (= valami szaglik) kifejezésből származik. Napjainkban erről a gázról főleg a környezetszennyeződés (ózonlyuk) kapcsán hallunk, ritkábban esik szó az ózon jótékony hatásairól.
Mint önálló anyagot először 1839-ben Schönbein bázeli kémikus írta le, aki úgy gondolta, ez a nitrogén alkotórésze. Liebig korrigálta a tévedést, és felismerte oxigén voltát. 1857-ben Siemens megépítette az első olyan készüléket, amellyel levegőből oxigén-ózon keveréket állított elő. Mi is ez az anyag? Az ózon jellegzetes szagú, halványkék gáz, a levegőnél 48-szor nehezebb.
Az O2-molekula energia hatására atomos oxigénné bomlik:
O2 ———— O + O
Az atomos oxigén azonnal reakcióba lép a környezetében lévő molekulákkal, és ózon képződik:
O2+ O ———— O3
Az energiahatás megszűnésével az ózon visszaalakul oxigénmolekulává és atomos oxigénné:
O3 ———— O2 + O
Az ózon az egyik legerősebb oxidálószer, ipari és gyógyászati felhasználása ezen tulajdonságán alapszik. Kleinmann ismerte fel a fertőtlenítőhatását, és 1901-ben Wiesbadenben már ivóvíz tisztítására alkalmazták. Az első világháború alatt üszkös sebeket kezeltek oxigén-ózon gázkeverékkel (Wolff). Az 1930-as évek elején Fisch zürichi fogorvos gyökércsatornát fertőtlenített ózonnal, valószínűleg ez volt ez első lépés a fogorvosi felhasználás területén.
Az erős oxidációs hatás megtámadja a glükoproteineket, glükolipideket, ezáltal a baktériumok sejtfalpermeabilitása károsodik, és ez a sejt pusztulását okozza. Ugyancsak felhasítja a vírusok fehérjeburkát, és irreverzíbilisen megváltoztatja a vírus-DNS-t (Roy). Az ózon a fogat károsító savakat vízzé és szén-dioxiddá bontja.
A széles körű felhasználáshoz meg kellett oldani a gyorsan bomló anyag helyszíni előállítását. A mikroelektronika fejlődése tette lehetővé olyan kisméretű ózongenerátorok gyártását, amelyekkel bárhol ózon termelhető., rendelőnkben is ilyet használunk.
Az elmondottak alapján az ózon a fogorvosi gyakorlatban széles körben felhasználható. A fissura és a gyökérszuvasodás fájdalom nélkül kezelhető. A fertőzött gyökércsatonában jelentős csíraszámcsökkenés érhető el, illetve gingivitis, parodontitis elleni harcban is hasznos segítség.