Legtöbb páciensünk számára kellemetlenséget jelent régi amalgámtöméseik megléte. Ezek a tömések szürkék, általában érdes felszínűek, mellettük elszíneződik a fogállomány. Sok esetben rés alakul ki a fog és a tömés között, ahol egy másodlagos szuvasodás jön létre. Rendelőnkben dolgozó szakorvosaink még a nagyobb felszínű amalgámtöméseket is restaurálni tudják esztétikus, a fogak színével megegyező tömésekkel.
A fogszínű tömések plasztikus tömőanyagok segítségével készülő restaurációk, melyek
A töméseket több színből keverjük ki, így környezetükbe tökéletesen beleolvadnak, “láthatatlanná”válnak. Jól barázdált rágófelszíneket hozhatunk létre, mellyel a táplálék aprítása tökéletessé válik, megkímélve ezzel a rágószerv túlterhelését.
A fogszínű fehér tömések (tévesen lézertömésként él a köztudatban) egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elérhető esztétikai hatás miatt: a fog eredeti alakját és színét valósághűen lehet helyreállítani.
Az esztétikumon túl előnye még, hogy nem vezeti a hőt, nem okoz fémallergiát, nincs higanyterhelés (a higany nem halmozódik fel a szervezetben), legfeljebb műanyagokkal szembeni allergiásoknak nem ajánlható.
Hátránya, hogy precízebb technológiát igényel az elkészítése, valamint ez a töméstípus is -hasonlóan az amalgámtöméshez- öregszik.